La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública restablirà la pauta de vacunació normalitzada de les vacunes de tètanus i tos ferina a partir del 2 de maig vinent, ‘en haver-se resolt els problemes de proveïment a nivell nacional i europeu que s’han donat en els últims mesos amb aquestes dues vacunes’, segons ha informat aquest dilluns la Generalitat en un comunicat.

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha indicat que ‘d’aquesta manera es recupera la normalitat en el calendari de vacunació, que s’havia vist alterada per falta de subministrament per part dels laboratoris’. ‘En tot cas, d’acord amb les instruccions del Comitè de Vacunes del Ministeri de Sanitat espanyol, durant els últims mesos s’ha garantit la immunització prioritzant els grups d’edat més sensibles’, ha precisat Montón.

La Conselleria de Sanitat, a través de la Direcció General de Salut Pública, està planificant la distribució de les unitats adquirides als diferents centres de salut pública departamentals i als magatzems de la xarxa sanitària per a repartir-los posteriorment als serveis d’urgències –en el cas del tètanus–, els centres de salut i els altres centres adherits als diferents programes de vacunació.

A partir de llavors, en el moment que s’haja fet el repartiment als departaments de salut, des del 2 de maig es tornarà a la pauta de vacunació del calendari establert per la Conselleria de Sanitat.

Pel que fa a la vacuna dTpa (diftèria, tètanus i tos ferina), el departament ha indicat que des de maig es reintroduirà la dosi de record dels sis anys, de forma progressiva, i s’immunitzarà els nens que no van ser vacunats en aquesta edat en 2015, 2016 i 2017 –anys en què hi hagué falta de dosis– corresponents a les cohorts de 2009, 2010 i 2011. A més, es mantindrà la dosi per a embarassades dirigida a protegir als xiquets de bolquers fins als dos mesos d’edat .

Així mateix, Sanitat ha assenyalat que si encara queden en el segon semestre nens nascuts el 2009, 2010 i 2011 sense vacunar, començarà una campanya de recaptació per assegurar que tots tinguen la immunització adequada.

Cada departament planificarà, de manera conjunta, entre el centre de salut pública, la direcció d’Atenció Primària i els centres de salut i consultoris, les estratègies de captació, així com el cronograma de vacunació per a les cohorts de nascuts el 2011, 2009 i 2010.

Vacuna tètanus-diftèria (TD)
A més, la Conselleria de Sanitat també recuperarà la vacunació de record de la vacuna tètanus-diftèria (TD) en els adolescents i persones adultes, suspesa temporalment des del mes de febrer d’enguany.

L’administració ha recordat l’Acord de la Comissió de Salut Pública, de data 9 de febrer, adoptat com a conseqüència del desproveïment de la vacuna contra tètanus-diftèria (Td), que va establir la priorització de vacunació davant ferides potencialment tetanígenes i la suspensió temporal de les dosis de record de Td als adolescents ia persones adultes.

Sanitat ha afirmat que ara, ja resolts els problemes de subministrament, restableix la vacunació contra tètanus-diftèria (Td) corresponent als 14 anys d’edat, segons el calendari de vacunació sistemàtica infantil, així com l’administració de les dosis de record de Td de totes aquelles persones adultes prèviament vacunades.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.