Sant Nadal

  • «Allà on hi haja persones que s'estimen, es farà realitat el miracle de Nadal. Perquè són les estrelles de la solidaritat i de l’amor que descobrim en aquestes dates, les que ens ajudaran a orientar-nos en el camí de la bondat, de la generositat, de l'atenció a tots els qui sofreixen.»

Josep Miquel Bausset
24.12.2019 - 09:00
Actualització: 24.12.2019 - 10:00
VilaWeb

Cada any, Nadal ens porta diverses tradicions pròpies del País Valencià, com l’acte sacramental de l’Adoració dels Reis a la Canyada de Biar, la tradicional Castanyera i la cavalcada de Reis d’Alcoi, el Betlem de la Pigà de Castelló de la Plana, la festa dels Folls del Camp de Mirra, els Enfarinats d’Ibi, el Cant de l’Albà de l’Alcora, el Misteri de Reis de Gata o el Betlem de Tirisiti.

També Alcoi fa festa amb les Pastoretes, una tradició nadalenca en la qual molts xiquets alcoians, vestits de pastors, s’acosten al centre de la ciutat per a adorar el Déu Infant, amb balls al so del tabalet i la dolçaina. També Xixona ens mostra les tradicionals Aixames, una festa que es repeteix cada Nit de Nadal i de Cap d’Any i on es fan rodar feixos d’espart encesos. La mateixa festa es fa a Onil amb els Fatxos, i a Relleu també amb les Aixames.

Però en aquest Nadal vull recordar un deliciós conte de l’escriptor Enric Valor titulat Viatge de Nadal. Aquesta preciosa narració conta el viatge d’un traginer anomenat Jesús, que la Nit de Nadal pujava amb el carro de la Vila Joiosa a Alcoi, ‘de la tebior marinera al buf gèlid de les altures’. Mentre travessava la serralada, el sorprengué una gran nevada al port d’Aitana que a punt estigué de matar-lo de fred. Però Jesús el traginer no morí, perquè ‘una cara blanquinosa d’home vell i cansat de les maldats del món’ i ‘una dona jove i bella que el mirava de molt a prop, tota compassiva i maternal’ el salvaren en l’últim moment aquella Nit de Nadal.

Aquest conte d’Enric Valor ens recorda el miracle del Nadal. I és que, fins i tot en les situacions més difícils i desesperades, sempre hi ha un lloc per a l’esperança. Perquè Déu ens visita. Perquè Déu s’acosta al nostre món en la senzillesa d’un Infant.

Nadal, un any més, ens parla del misteri de l’encarnació del Fill de Déu. De l’Emmanuel: el Déu-amb-nosaltres. El Déu que està de part nostra, i per això es fa present en el nostre món. El Déu que fa possible que, malgrat tot, encara puguem creure en l’home. Perquè Déu en la seua proximitat, ve a curar els cors adolorits i a embenar les ferides que tots portem al nostre interior. I és que Déu, en Jesús de Natzaret, s’ha fet solidari del nostre món.

En aquesta Nit Santa, la llum de l’Infant de Betlem il·lumina les nostres foscors, perquè Déu ens acompanya en el camí de la vida. Perquè amb la vinguda, es fa present enmig nostre, destruint la tenebra i omplint de claror el nostre cor. Nadal fa obrir-nos als germans, sobretot a aquells que el viuran en la tristesa o la solitud, en la incertesa o el sofriment. I és que Nadal ens fa entrar en la intimitat de Déu, pel fet que el Fill de Maria haja entrat en el nostre món i ha assumit la nostra carn.

En aquesta Nit Santa la Paraula de Déu es fa home i amb la seua humanitat dóna sentit i plenitud a la nostra existència. Aquesta Nit Santa ens convida a la senzillesa i a la solidaritat, perquè Déu, que s’encarna per a prendre un rostre humà, refà la nostra esperança, restitueix la nostra confiança i renova la fe dels creients.

Com ha dit el P. Abat Josep M. Soler, ‘Nadal ens fa entrar en el misteri de l’Infant nascut de Maria, per a dur a terme la restauració del gènere humà per mitjà del seu Misteri Pasqual’.

Allà on hi haja persones que s’estimen, es farà realitat el miracle de Nadal. Perquè són les estrelles de la solidaritat i de l’amor que descobrim en aquestes dates, les que ens ajudaran a orientar-nos en el camí de la bondat, de la generositat, de l’atenció a tots els qui sofreixen.

Com deia el cardenal Martini, ‘Nadal és una crida a l’alegria. I tots estem cridats a participar en l’experiència dels pastors, als quals els àngels van anunciar una gran alegria. Només així, ens defensarem d’aquell perill que és el Nadal del consumisme’.

La nit de Nadal/ és nit d’alegria/ el fill de Maria/ és nat al portal’, canta també una de les nadales valencianes més populars. Que aquesta Nit Santa, porte l’alegria i la pau al nostre món i als nostres cors, perquè així puguem acollir Jesús, que és el somriure de Déu.

Sant Nadal a tothom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any