‘Ser humils. Fer les coses bé’

  • «Però a més de fer les coses bé, Koeman demanava humilitat als seus jugadors. I Paco Pérez deia que la humilitat és ‘imprescindible’ per ser un bon músic. Una humilitat que és una actitud poc freqüent entre les figures de l’esport i menys encara entre els polítics o els actors de cinema i els hòmens d’Església.»

Josep Miquel Bausset
16.02.2021 - 19:30
VilaWeb

Aquestes paraules podrien ser d’un dels Pares de l’Església dels primers segles del cristianisme, com Sant Cebrià, Sant Ciril de Jerusalem o Sant Lleó el Gran, per a exhortar els homes a tornar a Déu. Però també podria ser el títol del missatge d’enguany amb el qual el papa Francesc ens convida a viure la Quaresma que ara comencem i que, com sempre, és un camí d’humilitat que fa possible un canvi de vida, és a dir, la conversió.

En realitat són les declaracions que Ronald Koeman, l’entrenador del Barça, va fer el 8 de gener passat a Granada, abans del partit contra l’equip de futbol d’aquella ciutat. Ser humils i fer les coses bé, com va dir molt encertadament Koeman, ajudaria el Barça a guanyar la lliga, la copa i la Champions.

D’una manera semblant al consell que Koeman donava als seus jugadors, hi ha el cas de Marc Ferrando, un jove simater que destaca, i molt, al piano i a la trompeta. Aquest jove de 15 anys de Simat de la Valldigna, tot un geni de la música, va actuar al programa ‘Bona vesprada’ d’À Punt el 10 de febrer passat. En aquest enllaç que m’ha enviat un bon amic hi ha la magnífica actuació de Marc Ferrando i també les paraules del seu professor, Paco Pérez, qui afirmà que per a ser un bon músic cal ‘humilitat’, que ell considerà ‘imprescindible’ i també ‘molt de treball’.

Per als cristians, ser humils i fer les coses bé també ens ajuda a viure (en aquests mesos tan complicats per la covid-19) la conversió en el nostre camí quaresmal i així, ‘amb una joia plena de deler espiritual’, saber esperar ‘la santa Pasqua’ (RB 49:7), com exhorta Sant Benet als monjos.

No crec que ni Ronald Koeman, ni tampoc Paco Pérez, coneguen ni hagen llegit mai la Regla Benedictina. Però el consell de l’entrenador als jugadors del Barça i del professor de música a aquest jove simater de ser humils, treballar i fer les coses bé, està en la línia del que Sant Benet demana als monjos en aquest capítol 49 de la seua Regla.

De fet, fer les coses bé, com demanava Koeman als seus jugadors i Paco Pérez a Marc Ferrando, estaria en consonància amb l’exhortació que Sant Benet fa als monjos, quan parla de ‘guardar la pròpia vida amb tota la seua puresa’ (RB 49:2), per tal d’esborrar ‘aquests dies sants, totes les negligències dels altres temps’ (RB 49:3). El bisbe Sant Gregori de Nazianz, en el sermó 39, demana, de la mateixa manera que ho fa Sant Benet, que els cristians procurem ‘una puresa d’esperit cada vegada més gran’, ja que ‘no hi ha res que li agrade tant a Déu com la conversió de l’home’. I Sant Joan Crisòstom, en un sermó sobre l’Evangeli de Sant Mateu, on exhortava a socórrer els pobres, ens diu també que ‘el temple no necessita vestits, sinó puresa d’ànima’.

Però a més de fer les coses bé, Koeman demanava humilitat als seus jugadors. I Paco Pérez deia que la humilitat és ‘imprescindible’ per ser un bon músic. Una humilitat que és una actitud poc freqüent entre les figures de l’esport i menys encara entre els polítics o els actors de cinema i els hòmens d’Església. També Sant Benet, al final del capítol 49, sobre l’observança de la Quaresma, demana als monjos que tot el que ‘cadascú ofereix, que ho propose al seu abat i es faça amb la seua benedicció’ (RB 49:8); és a dir, amb humilitat, perquè el monjo no caiga ‘en la presumpció i la vanaglòria’ (RB 49:9) per allò que ofereix a Déu en la Quaresma

En el seu missatge amb motiu d’aquesta Quaresma, el papa Francesc ens presenta aquest camí de preparació per a la Pasqua, com ‘un temps per a renovar la fe, l’esperança i la caritat’. El papa afirma que ‘la fe ens demana d’acollir la veritat i ser-ne testimonis davant Déu i els germans i germanes’. També en aquesta Quaresma, com ens diu el papa, hem de veure ‘l’esperança com a “aigua viva” que ens permet continuar el nostre camí’. Finalment, la caritat es viu ‘mostrant atenció i compassió per cada persona’ i per això és ‘l’expressió més alta de la nostra fe i de la nostra esperança’. En aquesta Quaresma marcada per la covid-19, el papa ens demana que cuidem ‘els qui es troben en condicions de sofriment, abandonament o angoixa per la pandèmia’.

‘Ser humils’ i ‘fer les coses bé’ és un bon consell per als jugadors del Barça, perquè arriben a ser campions de lliga, de copa i de Champions. Com també, ser humil, una virtut ‘imprescindible’ per a ser un bon músic i fer un bon treball és necessari perquè aquest jove de 15 anys arribe a ser una gran figura musical.

Però la humilitat i fer les coses bé és també un bon programa de vida per als cristians, per viure aquesta Quaresma que comencem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any