Aquest dijous 11 de gener s’ha mort Vicent Micó (l’Olleria, 1928), fundador de la comunitat cristiana de base de Turballos i impulsor de la cultura de la no-violència i el pacifisme, a més de gran defensor del valencianisme.

Micó va ser ordenat sacerdot l’any 1953, i va tindre com a primera destinació parroquial la de vicari parroquial a la parròquia de l’Assumpció d’Ontinyent. L’any 1968 es va fer càrrec de la parròquia de Santa Rosa d’Alcoi. Des de llavors i fins al 1976 va desenvolupar un important treball de conscienciació social i de lluita per la dignificació i difusió del valencià. Animador incansable de grups de cristians de base, el van traslladar a la Vall de Gallinera, on va traduir al valencià el Nou Testament i diversos Psalms. Amb un grup d’amics va fundar a Turballos (el Comtat), llogaret pràcticament abandonat llavors, una comunitat dedicada a la rehabilitació del poble i a la realització de tota mena d’activitats, des de jornades de reflexió a cursets d’agricultura ecològica o l’organització de la Marxa per la Pau i la No-Violència. També s’hi fan moltes activitats relacionades amb el món de els danses tradicionals del país. Actiu així mateix en iniciatives com la Plataforma 0’7 o Alcoi per la Pau, Vicent Micó col·laborà en publicacions com Saó i escrigué habitualment al periòdic Ciudad de Alcoy.

L’any passat, Publicacions de l’Abadia de Montserrat va editar el llibre ‘Reflexions des de Turballos. Articles d’opinió (1988 i 2005-2014)’, en què s’hi recullen 129 articles del prevere ollerià al Ciudad de Alcoy. L’any 2004, l’associació cultural ‘Amics de Joan Valls’ d’Alcoi van atorgar-li el seu premi anual en reconeixement al treball de promoció social del català.

El soterrar serà aquest divendres, 12 de gener, a Turballos a les 12.00.

Tertúlia Basset a la Societat Coral El Micalet de València (2011)

· Turballos Article de Josep Miquel Bausset
· Vicent Micó, de la comunitat de Turballos Entrevista de Lorena Ferre i Damià Aparicio

Vídeo de l’entrevista dels germans Vicent i Joan Garcia Perales (Turballos, novembre de 2008) a Vicent Micó:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb