Si perdem la salut, la resta de coses són secundàries

  • «Considerem indispensable que l'Ajuntament, en representació de tota la ciutat, es posicione al costat de tot el sistema públic de Salut, reivindicant i defensant el reforç de l'Atenció Primària per part de les institucions autonòmiques i estatals»

Nicolau Calabuig i Serna
27.07.2020 - 10:27
Actualització: 27.07.2020 - 12:27
VilaWeb

La pandèmia de covid-19 ens ha demostrat una vegada més que la cosa més important en la vida és la salut, sense la qual la resta d’aspectes no poden funcionar. En eixe sentit, el sistema públic de Salut i totes les persones que hi treballen mereixen sempre tot el nostre reconeixement, però especialment per la tasca realitzada des de fa mesos fins ara mateix. Per això, Compromís per Ontinyent hem presentat una moció que es debatrà en el Ple Municipal de juliol per la defensa de l’Atenció Primària i la Salut Pública. És essencial que aquest àmbit de la salut també estiga reforçat per a fer front a futures crisis sanitàries.

Per eixe motiu, la proposta que portem al ple de la corporació municipal també planteja la recuperació de la Regidoria de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Ontinyent, que va ser eliminada com a tal per l’actual govern municipal a l’inici de la legislatura actual. En un moment on la pandèmia ha reafirmat el paper central de la salut i les cures en la societat, considerem necessària la creació d’aquesta regidoria a Ontinyent. Pensem que sols si la dotem de rellevància i autonomia aconseguirem que siga un espai referent d’informació i educació en temes de salut pública i política de les cures, a més d’esdevenir l’òrgan interlocutor amb tot el teixit sociosanitari comarcal i supracomarcal del qual forma part la nostra ciutat.

La presència prioritària de la salut i les cures de les persones en el centre de l’acció política no pot ser una situació anecdòtica. Ha de ser un objectiu central, des del govern del municipi més menut fins a les institucions internacionals. Per això, fa uns mesos, coincidint amb el primer aniversari de l’inici de la construcció del nou hospital comarcal a Ontinyent per part de la Generalitat Valenciana, vam iniciar els contactes amb la resta de forces polítiques, associacions i societat civil per a recuperar el Pacte per la Sanitat d’Ontinyent i la Vall d’Albaida. I per la mateixa raó, ara proposem de recuperar aquesta regidoria delegada, que contribuiria a demostrar la importància de la salut com a pedra angular de l’acció política des de l’ajuntament de la nostra ciutat.

Pel que fa a l’Atenció Primària i la Salut Pública, és el primer contacte de les persones amb el sistema de salut. Els i les professionals que la integren coneixen la ciutadania que atenen de primera mà, i saben millor que ningú les seues necessitats. Per això, reivindicar i reforçar aquest sistema és garantia de prevenció i de salut. En eixe sentit, la nostra moció incorpora diverses propostes encaminades a protegir l’Atenció Primària i la Salut Pública. Així, entre altres, proposem de demanar el reforç del personal, així com els recursos econòmics, materials i organitzatius; dotar els tres centres de salut de la ciutat dels recursos necessaris; reclamar al govern d’Espanya la creació d’una entitat estatal de salut pública, contemplada en la legislació però inexistent actualment; o instar la Conselleria de Sanitat a seguir aprofundint en campanyes informatives sobre la importància de la sanitat pública.

En definitiva, considerem indispensable que l’Ajuntament d’Ontinyent, en representació de tota la ciutat, es posicione al costat de tot el sistema públic de Salut, reivindicant i defensant el reforç de l’Atenció Primària per part de les institucions autonòmiques i estatals, i també contribuint des de l’àmbit municipal a la protecció de la Salut Pública. Perquè d’aquesta crisi sols n’eixirem assegurant i ampliant els drets socials, i des del municipalisme també hem d’alçar la veu en defensa d’una sanitat pública forta, digna, de qualitat i de proximitat, on la salut de les persones siga el centre de totes les decisions.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any