Fragment d'una de les fotografies de Xavier Mollà

Des d’aquest divendres es pot visitar a la Casa de Cultura d’Ontinyent Sobre l’espai i l’instant, una exposició del col·lectiu FotoespaiGandia que mostra fotografies i textos del quart volum de la seua col·lecció de llibres de fotografia Efímer.

L’exposició consta de seixanta fotografies acompanyades d’escrits literaris creats expressament que, sense ser una explicació ni una justificació, tenen punts de contacte que reforcen el conjunt mútuament. Les imatges són obra de l’ontinyentí Xavier Mollà, Pep Aparisi, Francesc Vera i Natxo Francés; i els textos els han escrits l’albaidí Paco Company, Rafa Gomar, Clàudia Serra i M. Josep Escrivà, que en aquest ordre formen parelles fotogràfico-literàries.

L’exposició romandrà oberta fins al 31 de maig vinent

El col·lectiu

FotoespaiGandia impulsa activitats fotogràfiques amb l’objectiu d’estimular i donar suport a iniciatives i projectes relacionades amb la fotografia: exposicions, conferències, projeccions de documentaris sobre fotògrafs, i cursos i tallers de fotografia en col·laboració amb l’Escola Politècnica Superior de Gandia, a més d’una fira al voltant de l’edició d’obra fotogràfica d’autor.

Una altra de les activitats del col·lectiu és la publicació d’Efímer, una col·lecció de llibres de fotografia, el quart dels quals és el motiu de l’exposició a Ontinyent, i que parteix de la idea de combinar imatge i paraula “amb la intenció i el ferm propòsit que, tot i que en la col·laboració entre fotografia i text hi ha un o diversos punts d’encreuament que reforcen el conjunt, la fotografia no siga una il·lustració del text ni aquest una explicació de les imatges”, sinó “una simbiosi creativa que permet que l’espectador/lector arribe a projectar la pròpia sensibilitat i la intel·ligència més lluny del que observa i llig”.

En aquest cas, els participants fan la seua obra a partir d’un text extret de la novel·la Incerta glòria de l’escriptor Joan Sales: “Els primers dies m’hi perdia, fins que vaig descobrir que aquests paisatges no pertanyien a l’espai, sinó al temps; no són, doncs, paisatges, sinó instants. Cal saber-los mirar com qui mora un instant; com qui mira l’instant fugaç cara a cara.”

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.