Soler reivindica a Ontinyent un sistema de finançament just per a igualar les prestacions en serves públics

  • Ho ha fet en la conferència inaugural del curs acadèmic del Centre d'Adults Sant Carles

VilaWeb
Redacció / EP
24.10.2017 - 20:12
Actualització: 24.10.2017 - 22:12

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reivindicat un sistema de finançament autonòmic ‘just i lògic¡, que ‘iguale les prestacions d’aquells serveis que han d’estar garantits per igual per a tothom’.

Soler ha fet aquestes manifestacions en la inauguració del curs acadèmic 2017/2018 del Centre Públic de Formació de Persones Adultes Sant Carles d’Ontinyent, al Centre Cultural Caixa Ontinyent, en un acte en què també han intervingut el batle d’Ontinyent i president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el director del centre educatiu, Vicent Terol, i el professor de l’escola d’adults, Manolo Requena.

En la conferència titulada ‘Les finances valencianes’, Soler ha posat el focus en els problemes de finançament de les comunitats autònomes i en els mecanismes que estableix la Constitució espanyola per a la transferència de recursos.

El conseller ha destacat que ‘el model de finançar serveis públics bàsics amb recursos propis de cada comunitat autònoma no és el que vol la Constitució’. En aquesta línia, ha indicat que és òptim ‘la transferència de recursos des de les comunitats autònomes amb més capacitat fiscal cap a aquelles que en tenen menys, de manera que totes les comunitats autònomes puguen prestar els mateixos serveis bàsics arreu del territori espanyol’.

Així mateix, ha afegit que ‘el model constitucional vol que hi haja transparència de recursos perquè les comunitats autònomes amb menys capacitat fiscal puguen desenvolupar les polítiques que els corresponen’.

Quant a l’autonomia financera de les comunitats autònomes i la seua responsabilitat, Soler ha assenyalat que ‘és necessari d’introduir mecanismes de responsabilitat que traslladen a cada col·lectiu de ciutadans que el seu consum excessiu no el paguen altres i que la solidaritat cobreix fins a l’equitat, però no l’abús’.

Durant la seua intervenció, el conseller d’Hisenda ha explicat que s’ha dut a terme un treball d’anàlisi del funcionament del sistema i una proposta de reforma. Es tracta d’un projecte en el qual han participat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i un grup de treball format per experts de totes les comunitats autònomes, així com l’Administració de l’Estat. ‘La proposta -ha dit- inclou mesures per tallar la insuficiència de finançament que patim i adverteix de la necessitat d’arbitrar mesures per reconduir el problema del deute acumulat’.

Soler ha reivindicat un sistema de finançament autonòmic just, ‘un sistema que continga recursos suficients per avançar en la correcció de les desigualtats de desenvolupament territorial’.

En aquesta mateixa línia, el conseller ha destacat que, tot i que la situació és ‘greu’, hi ha solució i aquesta passa per ‘una negociació entre l’estat i el conjunt de les comunitats autònomes d’una manera justa per a totes, però també realista’. Així mateix, ha instat a ‘recuperar l’economia i trobar la forma d’establir correctament les prioritats de la despesa pública i l’assignació de recursos’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any