Stolpersteine: el monument descentralitzat més gran del món que recorda les víctimes dels camps nazis arriba a Ontinyent

  • L'ajuntament ja té les vuit Pedres de la Memòria que es col·locaran en homenatge als ontinyentins que els van patir

VilaWeb

Redacció

30.08.2022 - 19:58

Els ontinyentins Rafael Donat, Vicente Gandia, José M. Martí, Vicente Sais, Francisco Santamaría, Rafael Torró i Gonzalo Ureña rebran finalment enguany l’homenatge merescut com a víctimes dels camps de concentració i extermini nazis que del 2019 ençà tenen pendent. Tots set tindran les seues Stolpersteine, les Pedres de la Memòria del projecte personal liderat per l’artista alemany Gunter Demnig que de principis dels anys noranta ençà ha col·locat 80.000 «pedres on entropessar» en més de 25 països, convertit així en el monument descentralitzat més gran del món.

També en tindrà la xiqueta Madrich Berliner Lufting, nascuda el 1938 a Ontinyent i morta el 1942 a Auschwitz-Birkenau, filla d’una de les infermeres poloneses de l’Hospital Militar Internacional durant la guerra de 1936-39.

La instal·lació de les peces en diferents espais simbòlics i significatius per a cadascuna de les víctimes es farà l’últim trimestre d’enguany, segons fonts de l’Ajuntament d’Ontinyent que ja té les Stolpersteine en el seu poder.

Un procés que s’ha complicat

L’homenatge, impulsat per la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Ontinyent, s’havia d’haver materialitzat el 25 d’abril de 2019, data marcada en l’atapeïda agenda de l’artista per a l’acte de col·locació de les pedres, però la campanya electoral va impedir de celebrar l’acte.

Dos anys més tard, l’ajuntament amb la mediació de VilaWeb va recuperar la iniciativa i es va programar la visita de Gunter Demnig a la ciutat l’abril de 2021, però en aquesta ocasió tampoc no va ser possible. L’equip de l’artista va cancel·lar tots els actes que tenia programats a diversos països d’Europa a causa de les mesures de control de la pandèmia.

Finalment, per a agilitar l’homenatge, l’ajuntament va decidir, com van fer altres ciutats, de rebre i col·locar les peces sense haver d’esperar la presència de l’artista.

També a Aielo de Malferit

Aielo de Malferit podria ser el segon municipi de la Vall a tindre aquestes pedres que recorden les víctimes de la barbàrie nazi. L’ajuntament de la localitat estudia la possibilitat de demanar a l’artista alemany dues Stolpersteine. Una a nom de Miguel Belda, i una altra per a Paulette Weil Grumbacher, francesa que va ser musa i muller d’Amalio Juan Requena, soterrada a Aielo on es va morir el 1991 i que havia estat presonera a Auschwitz.

Ensopegar amb la memòria històrica · Article de Belén Cardona

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem