Tere Mollà, Josep Sanchis i l’assembla contra la planta de la Pobla del Duc, premis Joan Baptista Basset 2017

  • L'escola pública Sant Antoni de Benissoda rep la Distinció Empar Granell

VilaWeb

Redacció

09.11.2017 - 18:35
Actualització: 09.11.2017 - 19:35

El Casal Jaume  de la Vall d’Albaida ha fet públics els noms dels guardonats amb els Premis Joan Baptista Basset 2017. En aquesta catorzena edició dels premis, els reconeixements els rebran Tere Mollà Castells (premi a la trajectòria en defensa de la igualtat de gènere); Josep Sanchis Carbonell (premi a la trajectòria en la promoció de la llengua i del patrimoni cultural); l’Assemblea contra la Planta de Residus Animals (premi a l’entitat compromesa amb la defensa del territori); i l’escola pública Sant Antoni Abat de Benissoda (Distinció Empar Granell Correllengua 2017).

Els Premis Joan Baptista Basset són uns guardons amb què el Casal Jaume I reconeix públicament la tasca de persones i entitats de la Vall d’Albaida que treballen ‘per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, les nostres serres, la nostra gent, el nostre patrimoni, la nostra manera d’entendre el món’.

L’acte de lliurament dels premis es farà divendres 17 de novembre, en el transcurs d’un sopar al restaurant Ca les Senyoretes d’Otos, amb l’actuació l’actuació de la cantant olleriana Noe. El preu del sopar és de 18 euros (15 euros per a socis d’ACPV). Per a assistir-hi, cal reservar les places, al Casal Jaume I (C/ Ramon Llin n. 10, Ontinyent), als telèfons 962383751 – 629949489, o bé escrivint al correu electrònic valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l’assistència és dijous 16 de novembre.

XIV Premis Joan Baptista Basset

Tere Mollà
Dona treballadora i profundament feminista, ha destacat i destaca per una constant i incansable lluita a favor dels sectors més desafavorits de la societat i, molt especialment, en defensa dels drets de les dones. Des de ben jove va començar a militar en Comissions Obreres i des d’aleshores no s’ha aturat en la tasca de reivindicar la igualtat de gènere. Sent regidora en l’Ajuntament d’Ontinyent, el municipi es convertia en la primera ciutat valenciana a aprovar un Protocol contra la Violència de Gènere. Col·laboradora d’opinió al Levante-EMV, així com a altres mitjans internacionals (CIMAC a Mèxic, per exemple), hui en dia podem trobar les seues reflexions a articles de premsa (alguns d’ells recollits al llibre Pensamientos, reflexiones, rabias y protestas), al seu bloc Mujeres sabias y brujas o en les classes que imparteix com a formadora en temes d’igualtat d’oportunitats, prevenció de la violència de gènere i coeducació.

Josep Sanchis
Amant fidel de la nostra llengua, durant la joventut va començar a escriure poesia formant part d’un petit nucli d’escriptors que tractaven de prestigiar el valencià a la nostra comarca. Després, com a filòleg encarregat de l’Oficina de Promoció Lingüística de l’Ajuntament d’Ontinyent, no ha parat de treballar en la discreta però tant necessària tasca de correcció de textos municipals. També ha treballat de professor de català per a futurs periodistes i, a més, ha estat peça clau d’innombrables publicacions bibliogràfiques d’àmbit local i comarcal. De la seua feina d’investigador han eixit nombrosos articles de llengua, opinió i cultura, i llibres com Bocaviu, El gran llibre dels malnoms, Vocabulari del tèxtil de la Vall d’Albaida o el recentment publicat Els noms dels carrers d’Ontinyent. També en l’àmbit onomàstic cal destacar el Mapa Toponímic del terme d’Ontinyent. En definitiva, un seguit d’obres que recuperen i ens aproximen a una part tant important del nostre patrimoni cultural com és la nostra llengua i els seus conceptes i mots més propers a nosaltres.

Assemblea contra la Planta de Residus Animals
A inicis de l’any 2014 comença a prendre forma aquesta assemblea veïnal per tal de fer front a un projecte que es preveia molt perjudicial per a la Pobla del Duc i els pobles de la part més oriental de la nostra comarca. Des d’instàncies polítiques s’estava planificant la instal·lació d’una gran planta de tractament de residus animals al municipi, sense pràcticament informar-ne a la ciutadania i molt menys consultar-la. Després d’anys de lluita en forma de jornades informatives, manifestacions i jornades en defensa del territori, l’any passat el Tribunal Superior de Justícia de València declarava il·legal el projecte. La construcció de la planta es veia paralitzada gràcies, en bona part, a la tasca d’aquesta entitat que durant mesos es va mantenir en peu de guerra i va aconseguir unir gent de totes les edats dels diversos pobles de la Vall en un objectiu comú: defensar la nostra terra.

Distinció Empar Granell Correllengua 2017
Una cita indispensable en aquesta festa és el lliurament de la Distinció Empar Granell, enguany atorgada al CEIP Sant Antoni Abat de Benissoda. Aquesta escola va acollir l’arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei Jaume I el 6 d’octubre passat, en un acte ben treballat que va incloure rondalles, berenar i una cercavila pels carrers del poble. Aquest gest de defensa dels drets lingüístics ha merescut aquesta distinció.
La Distinció Empar Granell va nàixer amb una doble finalitat. D’una banda, recordar la persona d’Empar Granell i Tormos, mestra d’infantil que va dedicar el seu esforç a la defensa de l’ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en defensa de la llengua i la cultura. D’altra banda, vol reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la diada del 9 d’Octubre i el Correllengua de cada edició, fent-lo possible en la dimensió més reivindicativa i festiva. Pretén, per tant, premiar la dedicació, la implicació, l’originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el suport a la viabilitat de l’arribada de la flama, l’ajuda per a la difusió de l’activitat i la participació activa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem