“Tinc el cor trencat”

  • "La violència i la mort a l’escola d'Uvalde, en un dels pitjors episodis de violència en un centre escolar de primària, hauria de fer reflexionar els qui fan negoci amb la indústria de la mort"

Josep Miquel Bausset
30.05.2022 - 20:33
Actualització: 31.05.2022 - 14:53
VilaWeb

“Tinc el cor trencat”: són les paraules del papa Francesc en conéixer la massacre a una escola de Texas que provocà la mort de dèneu xiquets i dos professors del centre de primària. Per això el papa ha demanat que “s’ature el tràfic indiscriminat d’armes”.

La gran matança en una escola posa de nou sobre la taula el debat sobre la possessió d’armes i el negoci (sagnant) que mou la indústria bèl·lica. En ple segle XXI, és una vergonya la despesa militar mundial, ja que amb els diners gastats en armes l’any passat gairebé es podria eliminar la misèria al món.

Segons l’informe anual de l’Institut Internacional d’Estudis per la Pau d’Estocolm “la despesa militar mundial del 2021 superà els dos bilions de dòlars”, una xifra rècord que no s’hi havia donat mai. Al contrari, es destina una misèria per a evitar el desequilibri mediambiental i per a acabar amb la fam al món.

En aquesta cursa armamentista, tan irracional i tan immoral, els països que més inverteixen en armament són els EUA, la Xina, l’Índia, el Regne Unit i Rússia.

Però Espanya no es queda arrere en aquesta boja cursa armamentista. Durant la pandèmia, concretament en 2020, l’estat espanyol va gastar 19.762 milions d’euros en despesa militar, més de 54 milions cada dia.

Com ha dit tantes vegades el papa Francesc, “hem de desmantellar la lògica perversa que atribueix a la possessió d’armes la seguretat personal i social”. I és que “aquesta lògica, només serveix per a incrementar els guanys de la indústria bèl·lica, alimentant un clima de desconfiança i temor entre les persones i els pobles”.

La violència i la mort a l’escola d’Uvalde, en un dels pitjors episodis de violència en un centre escolar de primària, hauria de fer reflexionar els qui fan negoci (i s’enriqueixen) amb la indústria de la mort, ja que d’una manera immoral hi ha persones que guanyen diners (tacats de sang), produint i venent armes.

El papa, que ha denunciat la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, ens demana protegir “el somni de la pau dels pobles”. Per això, amb les seues paraules, denuncia el lobby de les armes, perquè s’acabe “el tràfic indiscriminat d’armes”. Per això Francesc ha demanat “el compromís de tothom perquè tragèdies com aquesta no tornen a passar mai més”.

En el seu missatge, el primer de gener passat amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, el papa demanava construir “l’arquitectura i l’artesania de la pau” i posava “la instrucció i l’educació” com a motors de la pau. Desgraciadament, com deia en el seu missatge, “el pressupost per a la instrucció i l’educació han disminuït significativament els últims anys”, i per contra “les despeses militars han augmentat, i superen el nivell registrat a la fi de la guerra freda”.

És hora, doncs, de defensar la pau i dir prou a la indústria de la guerra, com ens demana el papa, perquè finalment siga possible un món més fratern, més humà i més pacífic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any