Torna l’esperit de les Trobades d’Escoles en Valencià amb la il·lusió d’omplir de bell nou els carrers

  • La 33a Trobada de la Vall d'Albaida serà el 9 d'abril a Benigànim, on s'havia d'haver fet el 2020

VilaWeb
Redacció
23.03.2022 - 11:18
Actualització: 23.03.2022 - 12:18

Dos anys després, Escola Valenciana recupera la seua activitat lúdica més emblemàtica com són les Trobades d’Escoles en Valencià, que en el cas de la Vall d’Albaida es viurà de la mà de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià el 9 d’abril a Benigànim, on s’havia d’haver celebrat el 2020.

El cicle de trobades comença aquest mateix diumenge a Rafelbunyol, l’Horta Nord i anirà omplint els caps de setmana de la primavera fins al 28 de maig que es farà la darrera a Callosa d’En Sarrià, la Marina Baixa.

‘L’escola que ens fa lliures’

La presentació de les trobades s’ha fet a l’Aula Magna de la Universitat de València. El lema que les presidirà és” L’escola que ens fa lliures”, unes paraules manllevades de Joan Fuster enguany que se’n celebra el centenari.

La vice-rectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística de la Universitat, Isabel Vázquez, s’ha felicitat d’aquest retorn a les places i els carrers en el que ha qualificat d’encontre educatiu més important del país. Vázquez ha reivindicat la política d’aliances entre institucions com la que la universitat manté amb Escola Valenciana. “És molt difícil d’aconseguir els drets lingüístics i és molt fàcil retrocedir”, ha dit.

La vice-presidenta de l’entitat, Elionor Ortolà ha reivindicat les trobades com a festes que deixen una empremta rellevant en les poblacions on se celebren. Per a Ortolà, les trobades són una clau per a la normalització lingüística.

Laura Font, la presidenta de la CAPPEPV, coordinadora on s’integra Escola Valenciana, ha explicat que l’objectiu de les primeres coordinadores dels anys vuitanta del segle passat fins a la constitució d’Escola Valenciana en els anys noranta, ha estat sempre que el sistema educatiu tinguera el valencià com a llengua vehicular. Ha dit que el parèntesi del 2020 va ser dur i que el format de les retrobades de l’any passat no els van satisfer. “Per això, enguany tornem amb més força, tornem als carrers i a les vides. La màscara no ha de poder amb nosaltres i anirem amb el somriure als ulls per a omplir les places de cançons, de jocs i de tallers”.

Font ha dit que amb el lema reivindiquen una escola inclusiva, lliure i compromesa. Ha demanat que a totes les escoles la llengua vehicular siga el valencià en un 50% per cap baix, la implantació el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública i la defensa dels drets lingüístics.

Per fer-nos lliures, la cançó de les Trobades 2022

La cançó oficial de les trobades d’enguany és obra d’Estel Navarro, membre del grup Candela Roots i d’Edu Altarriba. Navarro la va compondre per a celebrar el cinquanta aniversari de l’escola de Jaume I de Picassent on treballa com a mestra. La peça reivindica una escola que ensenya somniar per a canviar la realitat, per a estimar i per fer persones lliures.

La imatge de les trobades és obra de la il·lustradora Paula Pérez de Lanuza, coneguda artísticament com a PaulaPé. En la presentació ha explicat que ella ha sigut una xiqueta que ha anat a les trobades amb la seua família i que quan era estudiant universitària hi va fer de voluntària. Quant al disseny, ha destacat que ha volgut dibuixar abraçades, somriures i mans que s’entreveuen perquè venim d’un temps on això no es podia fer. Els personatges apareixen sempre en grups. “M’agrada fer dibuixos corals. I una escola ho és molt, perquè és un lloc on passen moltes coses tot el temps”. 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any