Un antic alt càrrec de Ciegsa assegura que Camps defensà la presència de Caturla en l’empresa pública ‘perquè era amic seu’

  • Miguel Barranca ha criticat que Alfonso Rus el fera diputat per la Vall d'Albaida 'sense conéixer la comarca'

VilaWeb
Redacció / EP
12.02.2018 - 18:08
Actualització: 12.02.2018 - 19:08

L’ex-director de Relacions Institucionals de l’empresa pública Ciegsa, Miguel Barranca, ha indicat aquest dilluns que va comunicar a l’ex-cap del Consell, Francisco Camps, quan estava al capdavant del govern, ‘les formes de milhòmens’ i la manera ‘prepotent’ amb què l’ex-gerent de l’entitat, Màxim Caturla, la gestionava, i que Camps li va demanar ‘tranquil·litat’ per tractar-se d’un amic seu.

Barranca s’ha referit també a Caturla com ‘un gran aliat’ d’Alfonso Rus i ha censurat que el portara a la Diputació fent-lo regidor de la Vall d’Albaida [a Fontanars dels Alforins] ‘sense conèixer la comarca’.

‘Camps em va dir: tranquil Miquel. Tot va bé. Caturla és amic meu’, ha assenyalat Miguel Barranca durant la compareixença a la Comissió d’Investigació de les activitats de CIEGSA de les Corts Valencianes. ‘Vaig explicar a Camps durant quasi una hora què veia jo allà i li vaig dir que parlara amb aquest home i li demanara seny. No sabem com va això, què passa ni qui entra o ix”, ha apuntat, alhora que ha subratllat que després de la conversa amb el cap del Consell ‘tot va seguir igual’.

Barranca, que s’ha pronunciat d’aquesta manera en resposta a les preguntes que li han formulat els diputats de Ciutadans, PP, Podem, Compromís i PSPV que formen part de l’esmentada comissió, ha afegit que ‘tant de bo’ sabés si Caturla ‘ha agafat diners’. ‘No ho sé. Allò es va tancar com una caixa forta’, ha asseverat.

El també ex-diputat a la Diputació de a València i antic responsable de política local del PP en aquesta demarcació ha afirmat que quan va arribar a Ciegsa, Caturla ‘ho va desmantellar tot’. ‘Ens vam quedar cecs’, ha afirmat i ha subratllat que va informar-ne l’ex-president de la Generalitat.

Miguel Barranca ha assegurat que ha viscut ‘moltes coses en Ciegsa, malauradament, molt desagradables’ i ‘una part molt negativa’. En aquest sentit, ha recordat que ‘després de 32 anys’ de militància al PP se’n va donar de baixa i que aquesta decisió ‘no va ser per caprici’.

‘Jo en el meu partit he tingut molts problemes per ser massa clar. Sí, de vegades, ets incòmode. Si dius als de dalt alguna cosa, ets incòmode’, ha afegit Barranca, que ha asseverat que en Ciegsa, a partir de Màximo Caturla , també era ‘molt incòmode’. ‘A Caturla el va posar la Generalitat allà perquè em tocara allò que m’havia de tocar. La meua faena estava molt definida. Allò va ser lamentable’, ha exposat.

Barranca ha assegurat que creu que va ser l’ex-conseller Esteban González Pons, amb qui mantenia una ‘molt bona’ ​​relació després d’haver treballat junts en el grup popular de la Diputació de València com a diputat i assessor respectivament, la persona que des de la Generalitat el proposà ‘per a Ciegsa’, on va treballar entre 2004 i 2011, quan va ser acomiadat ‘amb 62 anys’ i se’n va anar ‘a l’atur’.

L’ex-diputat ha dit que quan va començar a treballar a l’empresa pública Javier García Lliberós, a qui ha definit com ‘un senyor’, era el seu gerent i ha destacat que llavors a l’empresa hi havia ‘un ambient normal de treball, com hi ha de haver en una empresa’.

Igualment, ha precisat que el seu treball era anar als ajuntaments, veure els solars que s’oferien per construir les escoles i ‘portar-los a Ciegsa en blanc per poder licitar’, així com visitar obres, atendre les propostes de directors i de les AMPA i comunicar en les reunions que feien els dimecres amb enginyers i responsables de l’empresa l’estat dels terrenys.

Miguel Barranca ha afirmat que quan va arribar Caturla aquesta situació va canviar i ha censurat les seues ‘formes de milhòmens’ i ‘prepotents’ i la ‘poca sensibilitat humana’. A més, ha indicat que la ‘marxa normal’ es va acabar en l’empresa pública. Ha afirmat que es van acomiadar treballadors, que es va canviar la distribució de despatxos i que el nou responsable va entrar ‘amb personal nou, gent molt jove’ amb la qual va formar ‘un circuit tancat, molt aïllat’.

Així mateix, ha relatat que va ser García Lliberós la persona que li va comunicar que Caturla entraria en l’empresa, amb qui ‘no havia tingut cap tracte’ encara que tots dos tenien responsabilitats en el comitè provincial del PP a València, el primer com a ‘secretari de política local’ i el segon, ‘dels comptes del partit’.

L’ex-diputat també ha afegit que va parlar poc amb els nous treballadors perquè ‘es van acabar totes les reunions dels dimecres’, la possibilitat de parlar amb responsables i tècnics per consultar ‘dubtes’ com feia abans i la de consultar al seu ordinador com anaven les obres licitades. ‘Es van esborrar de l’ordinador les citacions’, ha assenyalat, i alhora ha dit que va advertir a Caturla que això ‘no podia ser’ i que va destacar la necessitat de comunicar-se amb els batles.

Segons ha declarat, Caturla no va fer-li gens de cas. ‘Jo no parlava amb els tècnics, no sabia com anaven les escoles. No sabia res’, ha lamentat, i alhora ha assenyalat que abans d’anar-se’n de l’empresa García Lliberós li va dir amb “llàgrimes” que ja no podia més.

Miguel Barranca, que ha recordat que després d’una trobada amb Caturla en Ciegsa va patir un problema cardíac i va haver de ser evacuat en ambulància, ha afirmat que l’objectiu amb què es va muntar l’empresa era ‘bo’, però que ‘tot s’esfuma quan arriba Màximo’.

Preguntat per modificacions i sobrecostos en Ciegsa, ha respost que ‘ni tota la raó la té Ciegsa ni tota la culpa tampoc’ perquè és veritat que hi havia batles ‘molt espavilats’ que lliuraven terrenys no adequats que havien de adequar-se. Ha assegurat que, de ‘col·legis se n’han fet’, i que això no es pot negar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any