Un concert a Girona reivindica el so de les campanes, amb partitura de Llorenç Barber

  • Nou campanars de la ciutat faran sonar aquesta nit una partitura de Llorenç Barber durant 45 minuts

VilaWeb
ACN
11.05.2016 - 17:51
Actualització: 11.05.2016 - 19:51

Les campanes de nou temples de Girona sonaran aquesta nit de dimecres en el que s’ha batejat com la Nit de Campanes. Es tracta d’un concert organitzat per l’Associació de Veïns del Barri Vell i Girona Temps de Flors per tal de reivindicar el so de les campanes, que ha estat d’actualitat a la ciutat els darrers mesos. Les queixes d’un hotel van fer emmudir el campanar de la Catedral durant la nit però, després de diverses reivindicacions, l’ajuntament es va fer enrere i les campanes tornen a sonar, encara que ara l’hotel ha portat el cas als tribunals. Dilluns, el ple les va declarar Bé Cultural d’Interès Local. La partitura que faran sonar els nou campanars és de l’aieloner Llorenç Barber i ja es va poder escoltar a la ciutat el 1993. Els veïns del Barri Vell han volgut recuperar la idea i aquesta nit els campanars tornaran a interpretar la mateixa partitura durant 45 minuts. Es recomana de seguir el concert des d’espais oberts o des de la muralla.

Girona tornarà a viure 23 anys més tard un concert de campanes

L’Associació de Veïns va decidir d’organitzar l’esdeveniment després de la polèmica pel so de les campanes de la Catedral. Arran les queixes de l’hotel Històric, el 6 de gener passat les campanes van deixar de sonar. Un decret signat pel llavors alcalde Carles Puigdemont feien emmudir les campanes en aplicació a la llei de Protecció contra la Contaminació Acústica, de 2002, i també en base a l’ordenança municipal de sorolls.

La decisió va generar polèmica sobretot entre els veïns més pròxims, que defensaven que el so formava part del dia a dia de la ciutat i del seu univers sonor. Per això, a finals de febrer, i altra vegada per decret, l’alcalde, Albert Ballesta, va aconseguir que tornaren a sonar. Es va emparar en la Llei de Centres de Culte, que reconeix la singularitat de les campanes i permet d’incloure-les com a excepció a la normativa de sorolls. L’hotel ha portat el cas davant la justícia, mentre que el ple de Girona ha declarat el so de les campanes com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Enmig d’aquesta polèmica, els veïns de l’Associació del Barri Vell van impulsar el que s’ha batejat com la Nit de Campanes, per reivindicar el so dels campanars de la ciutat. Per fer-ho, aquesta nit entre les 23.15 i mitjanit es rememorarà el concert de 1993 i, de manera simultània, sonaran nou campanars de la ciutat.

Concretament, participen els campanars de la basílica de Sant Feliu, la Catedral, Sant Lluc, l’església Filles de Sant Josep, l’església Mare de Déu del Carme, l’església Sagrat Cor i l’església del Mercadal. També es podran escoltar les campanes de l’ajuntament i de la seu de la Generalitat de Catalunya.

L’autor de la partitura és Llorenç Barber, qui el 1993 també va a ser a Girona durant el concert. La directora artística és Montserrat Palacios i els intèrprets i directors de cada un dels nou campanars, excepte un, són alumnes i professors del Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona. Des de l’Associació de Veïns del Barri Vell recomanen seguir el concert o bé des d’algun espai obert o bé des de zones elevades com la Muralla.

‘Les campanes no són contaminació acústica’ 

Un dels membres de la junta de l’Associació de Veïns del Barri Vell, Josep Quintanas, defensa que el so de les campanes ‘no és contaminació acústica’. ‘Nosaltres creiem que el so de les campanes és un element que transmet alegria i és un aparell musical que, tot i estar desafinat, pot donar moments de satisfacció com pot ser aquesta nit’, ha manifestat. Per això, han volgut rememorar el concert de 1993 i poder reivindicar el so de les campanes de tota la ciutat.

Quintanas ha recordat que la declaració de BCIL es va fer a proposta dels veïns i ha demanat a l’ajuntament que intente mediar amb els responsables de l’hotel Històric per evitar que la decisió sobre les campanes de la Catedral l’haja de prendre un jutge.

Una de les opcions que està sobre la taula és la d’amortir el so de les campanes durant la nit per evitar molèsties. Segons Quintanas, si s’aborda el tema dels sorolls pel cas de les campanes, també s’hauria de fer per d’altres molèsties que pateixen els veïns com els concerts o les terrasses. ‘Els veïns del Barri Vell tenim concerts a més de 90 decibels i terrasses que no tanquen mai, si hem de parlar de sorolls parlem de tots’, ha declarat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any