Un documentari narra l’emigració de ‘l’Any Deu’ a l’Argentina

  • Realitzat per Lluís Pérez, Casimir Romero i Josep Mira

VilaWeb
Redacció
11.04.2016 - 15:23
Actualització: 11.04.2016 - 17:23

Una de les grans crisis que afectà el nostre país els primers anys del segle XX fou la causada per la plaga de la fil·loxera, que arrasà el cultiu de la vinya i abocà a la misèria una gran part de la població. La Vall d’Albaida patí de manera dramàtica aquella crisi, que empentà molts habitants de la comarca a l’emigració i deixà en la memòria col·lectiva el record de ‘l’any deu’ com a sinònim de desgràcia.

Lluís Pérez, Josep Mira i Casimir Romero, autors del documentari
Lluís Pérez, Josep Mira i Casimir Romero, autors del documentari

Prenent aquesta expressió, el documentalista Lluís Pérez, el músic Josep Mira i el guionista Casimir Romero han realitzat el documentari ‘L’any deu: l’emigració de la Vall d’Albaida a l’Argentina’. El film fa una aproximació al moment històric en què es va produir aquell moviment migratori cap a Barcelona, Occitània, Alger, i sobretot a l’Argentina. Per a aquest treball es van fer entrevistes a descendents dels valldalbaidins que decidiren anar-se’n a l’Argentina, i es visità el Centre Valencià de Rosario. També s’hi recull informació recoplidada a través d’especialistes en història, literatura, biologia i botànica, i art.

emigrantsEs calcula que prop del 30% de la població es va veure obligada a buscar faena fora de la comarca, i l’Argentina es convertí en un dels països que acollí més emigrants. El país americà s’havia fet un territori exportador de productes agrícoles després de la colonització de la Pampa i la Patagònia en l’anomenada ‘guerra contra el indio’, que significà la massacre dels pobles mapatxe i tehuelxe. Dels valldalbaidins que anaren fins l’Argentina, la majoria es quedaren a Buenos Aires treballant en el sector serveis: Uns altres arribaren a Rosario i Córdoba i trobaren faena en l’agroindústria i, uns quants, es guanyaren la vida en les vinyes de les províncies de Mendoza i San Juan.

‘L’any deu: l’emigració de la Vall d’Albaida a l’Argentina’ compta amb el patrocini de l’Associació de Veïns El Llombo, i amb la col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, el cine club Utiye, i els cellers Tomàs Torres, Terres dels Alforins i el Mas l’Arboleda.

El documentari es presentarà encara aquest mes d’abril, en una data per concretar, a l’associació de veïns, i posteriorment es projectarà en locals d’associacions, centres formatius i cinemes de la comarca. Els ajuntaments interessats a projectar-lo s’han de posar en contacte amb la Mancomunitat de Municipis per sol·licitar la projecció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any