Un esclat d’alegria

  • "En un món postmodern, on només compta l’eficàcia i l’eficiència, la mirada neta, el somriure sincer i la tendresa de la Pilarín ens mostren que, com deia Pascal, 'el cor té raons que la raó desconeix'"

Josep Miquel Bausset
05.04.2022 - 17:35
Actualització: 05.04.2022 - 19:35
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé

L’escriptor Màrius Serra definia com “un esclat d’alegria” la Pilarín Bayés, una dona admirable i alhora, senzilla. I Òscar Dalmau reblava el clau afirmant que “sempre l’he vista somrient”. I és que el documental de TV3 “La Pilarín” de Dani Feixas, emés el 22 de març passat, dedicat a aquesta gran ninotaire ens va emocionar a molts. La senzillesa, la joia i la simpatia de la Pilarín valien més que cent homilies de mossens. Enmig d’un món insolidari i ple d’odis, les seues paraules, nascudes d’un cor net, i la seua mirada d’infant, amb uns ulls transparents i confiats, ens van fer molt de bé, ens van omplir d’esperança i ens van reconciliar amb la humanitat.

Enmig de tantes ruptures familiars, la Pilarín, una dona creient, recordava el seu marit ja difunt amb gratitud: “L’enyore molt” i per això donava gràcies pel fet d’haver envellit plegats tots dos com una “cosa bonica”. Dona de fe, deia que la mort del seu marit va ser “una ‘despedida’ alegre” i que aquell comiat, “em va fer més pau que pena”. Per això, feia memòria de Sant Francesc, quan ens recordava que “la mort és una germana amiga”.

Però a més de ser una dona de fe, la Pilarín “és la dona més solidària que conec”, es deia d’ella al documental. I encara, la humilitat d’aquesta gran dona, fins al punt que quan alguns detractors seus l’han menyspreada, i quan algú ha gosat dir que els seus dibuixos són un art “petit”, ella, que, amb senzillesa, es considera només una ninotaire, deia: “A mi no m’ofenia”. I lluny d’enorgullir-se pels seus mil llibres publicats, afirmava: “A mi tant me fa ser major o menor”.

Pels anys que ja té, deia amb tota naturalitat: “Hem d’acceptar el fet de fer-nos grans”; i davant la possibilitat de deixar de dibuixar, afirmava sense cap mena de recança: “Pense que m’ho he de plantejar amb humilitat. Seria bonic de saber-ho deixar”, ja que “em sabria greu passar-me de voltes”.

Dona creient, una filla seua deia: “A mi la figura de Jesús, la meua mare me l’ha descoberta molt” i per això afirmava també de la Pilarín que “és una de les cristianes més autèntiques que conec, molt compassiva, que intenta ajudar, intenta fer el bé”. A més, i malgrat que als anys seixanta i setanta no estava de moda entre els intel·lectuals anar a missa (i dir-ho, com va fer ella mateixa al documental), la Pilarín deia: “Si puc hi vaig cada dia”, però no “com una obligació. Ho sent com un privilegi que tinc”.

Però allò que, de segur, ens va emocionar més va ser quan, referint-se als seus fills, que, per dir-ho així, no són de missa, ens recordava que els deia: “No cal que tu cregues en Déu; el més important és que Déu crega en tu i Déu hi creu en la gent”. Per això, en la seua bondat, afirmava dels qui tenen un cor bo, encara que no vagen a missa: “Trobe que a aquesta gent, Déu se’ls mira amb molts bons ulls”, com el Pare de la paràbola, que va acollir amb amor el fill que retornà a casa.

En un món postmodern, on només compta l’eficàcia i l’eficiència, la mirada neta, el somriure sincer i la tendresa de la Pilarín ens mostren que, com deia Pascal, “el cor té raons que la raó desconeix”. I per això la bellesa dels seus dibuixos, sempre amb el somriure als llavis, arriben als menuts i també als grans.

Dona compromesa amb els Drets Humans i amb una Catalunya independent, que no s’amaga mai de dir el que pensa, li escauen molt bé aquells versos de la cançó “T’he conegut sempre igual”, de Raimon: “Els cabells blancs, la bondat a la cara, els llavis fins, dibuixant un somriure”.

I és que la Pilarín, una cristiana de veritat, amb els seus bellíssims dibuixos i amb la seua tendresa i calidesa humana, ens és testimoni d’alegria i d’esperança enmig de tants neguits i de tantes baralles. Per això les seues paraules i el seu testimoniatge de dona creient i solidària ens fan més bé que cent homilies de mossens.

La Pilarín és una dona decidida, treballadora i feminista, que podem descobrir darrere de les històries dels seus dibuixos, tan entranyables.

“Déu hi creu, en la gent”, ens deia en aquest documental. I és aquesta ninotaire que ens mostra, amb el seu somriure i la seua tendresa, la bondat d’aquest Déu que mira els homes “amb molts bons ulls”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem