Un estudi de l’Arrel confirma la presència de bell nou de la llúdriga al riu Clariano

  • L'entitat en presenta dissabte els resultats preliminars en un seminari sobre rastres i senyals dels carnívors de la Vall

VilaWeb
Redacció
25.06.2021 - 18:15
Actualització: 25.06.2021 - 20:15

La Colla Ecologista l’Arrel treballa en l’elaboració d’un estudi sobre la presència de la llúdriga al riu Clariano, els resultats preliminars del qual farà públics aquest dissabte en un seminari que impartirà seminari sobre rastres i senyals dels carnívors a la Vall d’Albaida.

De moment, l’estudi ha confirmat la presència de la llúdriga, de bell nou des de fa uns anys, als entorns fluvials del Clariano, on s’ha constatat la presència d’un mínim de dos exemplars. S’han pres mostres a 18 punts repartits en l’entorn dels rius Clariano, Albaida i Micena, amb un protocol de fotoparament  amb càmeres de visió nocturna i una APP dissenyada per aplegar les màximes dades de l’estudi. 

El treball, a instàncies de l’Ajuntament d’Ontinyent i finançat amb el cànon de la pedrera, va començar a principis de 2021 i s’allargarà fins a primeries de 2022. L’equip encarregat de la investigació l’integren el doctor en Biologia Gustau Calabuig, els biòlegs Àngel Such i Ramón Gómez, i la veterinària Noelia Tormo, a més del president de l’Arrel, David Gironés. 

Entre els objectius de l’estudi hi ha també mirar de comprovar si existeix reproducció de l’espècie a l’àrea estudiada; conèixer les variables ambientals relacionades amb la presència, expansió i possible reproducció de la llúdriga a la comarca o la comunitat de paràsits de l’espècie. 

Les mostres i imatges preses han permés ja de replegar dades sobre altres espècies d’amfibis, mamífers o rèptils, que constaten l’existència d’un centenar d’espècies, entre les quals set dels vuit mesomamífers que s’esperava trobar, com ara el gat cerval, la rabosa, el gos d’aigua, la geneta, la fagina i la mostela. També s’han localitzat la presència de rates d’aigua o tortugues de rierol; i d’espècies al·lòctones de caràcter invasor “l’evolució i efectes de les quals requeriria seguiment”, han explicat des de l’Arrel, com la Ludwigia Peploides en la flora i el carranc de riu americà i la tortuga de Florida a la fauna.

L’estudi es completarà amb un audiovisual que es posarà a disposició dels centres educatius, amb un dossier d’activitats didàctiques. 

La presentació de l’estudi i el seminari, a la Casa de Cultura començarà a les 9.30, amb inscripció prèvia al correu colla.ecologista.arrel@gmail.com.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any