La tertúlia proscrita

Un govern està per a prendre mesures encara que siguen impopulars

  • «Quan els polítics no fan cas del que, desesperadament, demanen els metges, vol dir que els qui estan al cap dels governs són uns irresponsables.»

Josep Miquel Bausset
01.01.2021 - 19:31
Actualització: 01.01.2021 - 20:31
VilaWeb

Això és el que s’espera d’un govern que, com se suposa, és el responsable de la salut dels ciutadans. Un govern no està per a caure simpàtic a la ciutadania, sinó per a prendre mesures eficaces que ajuden a posar fi a la pandèmia que vivim. 

Un govern no pot suplicar que els ciutadans no celebren la nit de Cap d’Any, com ha fet el president Ximo Puig, sinó que ha de ser dràstic pel que fa a prohibir la celebració d’aquesta nit i a prendre les mesures adequades i contundents perquè s’acabe complint el que mana. 

De la mateixa manera que no se suplica que els conductors porten cordat el cinturó de seguretat, sinó que els ciutadans que no el porten són multats, i de la mateixa manera que no se suplica que els conductors no superen la taxa d’alcohol permesa per conduir i els qui ho fan són també multats, cal que el govern de la Generalitat del País Valencià faça complir unes mesures de seguretat en bé de tothom, per a impedir noves morts pel coronavirus.

I és que el País Valencià, en el moment d’escriure aquestes ratlles (dimecres 30 de desembre) registra la xifra més alta de defuncions des de l’inici de la pandèmia el mes de març passat. Fins ara, el dia amb més persones mortes havia estat l’1 d’abril, amb 68 valencians morts. I hui, 30 de desembre, se n’han notificat 70 en les últimes 24 hores, dues més que el dia amb més defuncions de tota la pandèmia. 

Que la situació és cada vegada més greu ho mostra el fet que, entre el dilluns 28 de desembre i hui, dia 30, s’han notificat 173 persones mortes, amb una pressió hospitalària que continua a l’alça. Quan escric aquest article s’han notificat 2.715 casos nous, amb 1.762 malalts ingressats per la covid-19, dels quals 283 persones es troben a les UCI.

Des de l’inici de la pandèmia s’han detectat al País Valencià 145.472 casos i s’han mort 2.965 valencians. I és que ara, per no prendre mesures més dràstiques en el seu moment, estem patint els excessos que els ciutadans van fer durant el pont de la Puríssima. Per això els metges, com la Sra. Mercedes Hurtado, presidenta del Col·legi de Metges de València, demanen un ‘confinament total al País Valencià’.

També el govern de Catalunya està llevant-se l’espart de l’ala, sense agarrar el bou per les banyes, i continua sense prendre mesures dràstiques que ajudarien a salvar vides. El Sr. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha demanat també un confinament total per a evitar més morts. 

Per altra part, el govern de Catalunya menteix quant a les restriccions, ja que no és cert, com ha afirmat la Sra. Meritxell Budó, consellera de presidència, que ‘les mesures per Cap d’Any a Catalunya’ siguen ‘més restrictives que en altres llocs’. Per això el professor Àlex Arenas, catedràtic d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, ha afirmat que ‘no augmentar restriccions per Cap d’Any, denota incompetència’

Les xifres en l’àmbit de l’estat espanyol són esgarrifoses, ja que en les últimes 24 hores hi ha hagut 247 defuncions i 16.716 nous contagis.

El moment que vivim el resumeix molt bé el periodista Xavier Domènech, en el seu article Govern? Quin govern?, publicat a Regió 7 el dia 29 de desembre, quan escriu aquestes ratlles, i diu que el govern de Catalunya hauria de tindre en compte, i també val per al govern del País Valencià): ‘La lliçó és clara, diàfana, transparent: espavilem-nos i seguim els dictats del nostre sentit comú, perquè les autoritats competents, que en matèria sanitària són les catalanes, viuen immerses en el seu propi desconcert, sobrepassades, desorientades, incapaces de transmetre un missatge clar i inequívoc’.

Xavier Domènech afirma que ‘deu de cada nou experts estan convençuts que prendrem mal i que el gener serà terrible si no ens quedem quiets a casa. Però el govern s’estima més no decretar un confinament’. 

Diversos polítics han dit que no hi ha un confinament perquè no hi ha diners. Doncs que l’estat s’endeute i prioritze, per davant dels diners, la salut dels ciutadans.

Acabe com he començat: un govern no està per a caure simpàtic als ciutadans, sinó per a  prendre les mesures, ni que siguen dràstiques o impopulars. Si és que vol salvar vides. Però pel que es veu, tant a Catalunya com al País Valencià, per la poca contundència d’aquests governs, els polítics prefereixen caure simpàtics i ‘no molestar’ els ciutadans, en compte de tallar dràsticament els comportaments incívics que afavoreixen la propagació del virus. I no prendre ara unes mesures contundents, ho pagarem car en la segona setmana de gener. Per això Josep M. Bellmunt, metge de Família a l’ABS Barceloneta, ha dit que ‘el govern ha d’assumir responsabilitats i no traspassar-les a la població’.

Quan els polítics no fan cas del que, desesperadament, demanen els metges, vol dir que els qui estan al cap dels governs són uns irresponsables. Quan els contagiats de la covid-19 saturaran els hospitals, els polítics aniran a treballar a les UCI? O simplement callaran i no assumiran la responsabilitat per no haver actuat amb més contundència? 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any