La secció cinquena de l’Audiència Provincial de València ha condemnat un jove a quinze anys de presó per deixar cec un taxista en un forcejament entre tots dos a Ontinyent en març de 2015. Prèviament, havia començat entre els dos una discussió per l’import del viatge.

El jove, de dènou anys en el moment dels fets, s’enfrontava a una pena de tretze anys de presó per un delicte de lesions agreujades i un altre de robatori amb violència, segons reclamava el fiscal, mentre que l’acusació particular, representada per l’advocat Juan C. Navarro, elevava la pena a quinze anys per la circumstància agreujant de traïdoria. La defensa demanava l’absolució en negar els fets i al·legar legítima defensa.

El tribunal, després de la prova de judici, ha acordat condemnar-lo a quinze anys de presó, sense apreciar la traïdoria, i a abonar en concepte de responsabilitat civil la quantitat que es determine en execució de sentència, fins a un màxim de 747.350 euros.

Els fets es van produir en la matinada del 19 de març de 2015, quan el condemnat va sol·licitar els serveis del taxista a València per a anar a Ontinyent. Li va preguntar si el portaria per 30 euros, però el taxista li va dir que no, que posaria el taxímetre i li cobraria l’import que marcara, cosa a la qual el jove va accedir.

Abans d’arribar a la destinació, el condemnat que anava assegut en el seient del copilot, va demanar al taxista que parara en un polígon industrial de la ciutat.

El condemnat es va descordar el cinturó quan el taxista estava a punt de detenir el vehicle i el va agarrar del braç perquè li pagara transport. Va començar llavors una discussió entre tots dos sobre l’import, durant la qual el condemnat va desconnectar les claus del vehicle i es va abalançar sobre la víctima, que seguia amb el cinturó posat.

Seguidament va col·locar els genolls sobre el pit del taxista i els peus sobre el quadre de comandament, i li va posar fortament els dits en els ulls, fins que la víctima va poder apartar-li la mà en mossegar-li un dit. Se’l va llevar de damunt, va eixir del vehicle, i el condemnat el va seguir, el va colpejar per tot el cos i li va tornar a pressionar els ulls amb les mans. Després el va espentar fins que va caure al voral.

A continuació, el jove va entrar al taxi i es va endur de la motxilla de la víctima que contenia 140 euros, documentació i un datàfon, tot això valorat en 362 euros i que va ser posteriorment recuperat.

A conseqüència de l’agressió, el taxista, que llavors cinquanta-quatre anys, va patir l’esclat del globus ocular esquerre i ferides conjuntivals associades en l’ull dret. Va acabar perdent la visió de tots dos ulls i se li va reconéixer el grau de gran invàlid per resolució de l’INSS en l’abril de 2019.

‘Objectivament contrari a la realitat’

El tribunal, després d’estudiar la prova, estima que la declaració del jove, ‘clarament exculpatòria i acomodada als seus interessos’, és ‘objectivament contrària a la realitat dels fets esdevinguts’. A més, li recrimina d’haver simulat la causació de lesions per part de la víctima, ‘resultant pacífic i notori que se les va produir en una baralla amb un amic moments abans de sol·licitar el servei de taxi’.

El condemnat va manifestar en el judici que va ser el taxista qui el va agredir en els ulls i en el coll quan va veure que portava pocs diners en la cartera. No obstant això, segons el parer del tribunal, ‘no existeix cap indici de la lesió en ulls i coll, i això no solament perquè els comunicats d’assistència mèdica no objectiven cap lesió, sinó fins i tot perquè del visionament de la fotografia del condemnat és fàcil col·legir que no s’aprecia cap lesió en el rostre, a excepció d’una ferida en el llavi que va admetre haver-se fet en una baralla’.

D’igual forma, afig l’Audiència, l’informe mèdic forense va afirmar ‘sense ambages’ que el condemnat, durant la instrucció, va adoptar una actitud ‘clarament simuladora’ respecte de la sostinguda lesió cervical que deia que li havia causat la víctima.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.