Un mapa de perillositat d’incendis forestals a les Comarques Centrals permetrà de preveure el comportament del foc

VilaWeb
Redacció / EP
27.07.2020 - 17:24
Actualització: 27.07.2020 - 19:24

La Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals ha elaborat, a petició de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, el mapa de perillositat d’incendis forestals de les comarques centrals en què s’estudia el possible comportament del foc que poguera començar en qualsevol punt del territori i atesa la intensitat i la velocitat de propagació.

El mapa s’ha obtingut amb programari específic capaç de simular el comportament del foc en funció de les característiques físiques del terreny (elevacions, pendents i orientacions), les possibles condicions meteorològiques (direcció i velocitat del vent) i qüestions relacionades amb la humitat dels combustibles extrets del mapa de models de combustibles i del mapa de fracció de cabuda coberta de l’arbrat.

Aquesta acció s’emmarca en la col·laboració que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mantenen per a desenvolupar el Pla d’Acció Territorial (PAT) de les Comarques Centrals amb la intenció d’afavorir la resiliència del territori per a donar resposta a la complexitat dels riscos associats al canvi climàtic entre els quals destaquen els incendis forestals.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha subratllat la qualitat del treball realitzat i ha agraït la tasca realitzada per l’equip tècnic de la Direcció General de Prevenció d’Incendis.

De la mateixa forma, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la importància d’aquesta mena d’instruments per a la prevenció dels incendis forestals ‘davant la situació de canvi climàtic en què ens trobem’.

Mapa de combustibles

Mollà ha assenyalat que el mapa de perillositat s’uneix a més eines, com el mapa de combustibles, ‘per a anticipar la resposta al foc i ajustar els mètodes de prevenció a la realitat del terreny, les condicions meteorològiques i la vegetació del territori’.

Així mateix, la directora general de Política Territorial, Rosa Pardo, ha mostrat la intenció del seu departament de determinar el risc d’incendis a les Comarques Centrals comparant el mapa de perillositat d’incendis forestals i la vulnerabilitat que, en funció dels usos i activitats presents en el territori, van poder tindre les diferents àrees incloses en el PAT.

Per part seua, el director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha explicat que aquest mapa de perillositat d’incendis forestals de les Comarques Centrals ‘calcula el possible comportament del foc que poguera iniciar-se en qualsevol punt del territori en funció de la intensitat i la velocitat de propagació’.

Igualment, ha valorat la col·laboració conjunta en la redacció del PAT i en l’elaboració del mapa de les Comarques Centrals, ‘un treball que continuarà per a estendre’s a tot el territori’.

A més, han analitzat conjuntament les possibilitats d’atendre, des de la regulació i la planificació, que es definisquen a escala territorial aquelles qüestions que van poder ser útils per a la prevenció del risc d’incendis a les Comarques Centrals, ja que coincideixen en la importància de comptar amb un territori molt preparat.

En aquest sentit, han tingut en compte que el País Valencià serà un espai geogràfic molt vulnerable al canvi climàtic que necessitarà solucions per a fer front, a més dels incendis forestals o el risc d’inundació -que ja es tenen en compte actualment-, a la disminució dels recursos hídrics i sequeres, les onades de calor, la regressió costanera, o la pèrdua de biodiversitat i ecosistemes entre altres.

Previsiblement, en les pròximes setmanes presentaran conjuntament la cartografia de perillositat elaborada i les línies en matèria de prevenció de riscos. A més, superades les qüestions administratives i en disposar ja d’una proposta d’adjudicació per a la redacció del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals, s’espera poder adjudicar-ho efectivament a principis de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any