Un projecte amb participació valldalbaidina reciclarà bates hospitalàries usades

  • Una empresa tèxtil d'Albaida forma part del consorci que impulsa el projecte ZERO per a convertir aquests residus en nous productes plàstics i tèxtils

VilaWeb
Redacció / EP
01.07.2022 - 16:25
Actualització: 01.07.2022 - 16:38

L’empresa albaidina Aupa Hogar participa en un projecte per a convertir bates hospitalàries usades en nous productes plàstics i tèxtils. Ho fa dins un consorci format també per Fisabio, el Departament de Salut de Gandia i Plàstics Casaravi.

La iniciativa ha obtingut 616.594,97 euros de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a crear un sistema de valorització de residus tèxtils, basat en el reciclatge de bates hospitalàries d’un sol ús per a obtenir nous productes a un cost més baix i amb un reduït impacte ambiental.

Amb el nom de ZERO, en el projecte intervindran també el centre tecnològic AITEX i el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València.

A escala mundial, aquest sector va ser el responsable en 2015 de 92 milions de tones de residus. A més, els hospitals generen grans quantitats de deixalles tèxtils, procedents d’equips d’un sol ús.

A causa de la crisi per la Covid-19, el consum d’equips de protecció individual ha augmentat exponencialment. Segons l’últim informe d’activitat del Departament de Salut de Gandia, en 2018, l’Hospital Francesc de Borja va generar 650.000 quilograms de residus, dels quals el 90 % van ser dipositats en abocador i la resta, incinerats.

El projecte té com a objectiu aprofitar el 10% del total, que correspon a tot el material tèxtil d’un sol ús. Amb la implantació del projecte “serà possible de processar-los i readaptar-los per a ser usats com a matèria primera en altres processos productius, i dotar així de circularitat la cadena de valor tèxtil relacionada amb el material hospitalari”, ha detallat Salvador González Conca, enginyer del Departament de Salut de Gandia i investigador principal del projecte.

Cadena de valor circular

La tasca inicial del consorci se centrarà en el disseny de bates d’un sol ús per Aupa, que se subministraran a l’Hospital de Gandia, on es provarà la qualitat de les bates, tant en la confecció com en el material, i s’identificaran les millores que cala. Una vegada acabada la vida útil, les peces seran desinfectades i assecades en el mateix hospital.

El residu serà transportat a les instal·lacions de Casaravi, on es reciclarà per a obtenir granses de polipropilé destinades a fabricar noves bates. AITEX durà a terme la valorització dels residus mitjançant tècniques convencionals de filatura, la qual cosa permetrà d’aconseguir fibres reciclades.

Paral·lelament, el Campus de Gandia UPV estudiarà l’impacte ambiental associat a la cadena de producció, i calcularà la petjada de carboni en cadascuna de les etapes del procés per a validar el sistema proposat i la sostenibilitat.

Per la seua banda, Fisabio dissenyarà un qüestionari per a valorar l’opinió del personal sanitari sobre la qualitat i usabilitat de les noves bates proporcionades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any