Redacció/EP Aprendre valencià jugant. Aquest és el principal objectiu d’Enjogassa’t, una aplicació interactiva que ha llançat la Diputació de Valenciana perquè els seus usuaris ’s’hi divertisquen i gaudisquen aprenent’. La vice-presidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, el diputat de Cultura, Xavier Rius, i la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, han presentat aquest dimarts la primera fase del joc.

Es tracta d’una aplicació en línia, accessible a través d’aquesta pàgina  i pensada per utilitzar-la a través de dispositius com pissarretes electròniques, ordinadors i telèfons mòbils.

Maria Josep Amigó ha reivindicat la necessitat d’apostar ‘per la presència del valencià en l’administració i impulsar iniciatives que traspassen aquests murs i facen possible que la llengua sigui utilitzada comunicativament en els diferents àmbits socials d’interacció’.


 En la mateixa línia s’ha pronunciat el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha recordat que un dels eixos de treball marcats pel nou equip de la Diputació rau ‘en la normalització de l’ús del valencià com a llengua de prestigi’, que permeta ‘recuperar la dignitat i el nivell d’ús del valencià en els diferents àmbits comunicatius’. En aquest sentit, ha explicat que Enjogassa’t és el resultat d’una idea inicial que perseguia ‘millorar el coneixement del valencià i transitar pel món didàctic de la nostra llengua’.

L’app, que ha comptat amb el disseny i creació de l’empresa Marinva, treballa a partir de la combinació de 2.000 qüestions i diferents situacions comunicatives útils, que tripliquen les possibilitats de resposta i exercicis pràctics. Per fer ús de la plataforma només cal registrar-s’hi i disposar de connexió a Internet, sense necessitat de descarregar cap mena d’aplicació ni programari alternatiu.

Enjogassa’t compta inicialment amb tres illes didàctiques que es corresponen amb les comarques dels Ports, la Safor i la Marina, representants de tres varietats de parlars diferents.

Cadascun d’aquests mons disposa de tres nivells de dificultat. Arrancalèxic permet treballar el vocabulari i introduir dubtes ortogràfics. Bufaccents presenta qüestions relatives a l’ortografia, el lèxic i el vocabulari. I el nivell de major dificultat el representa Tombaerrors, centrat en la gramàtica, però amb incursions en el terreny de l’ortografia, el lèxic i el vocabulari. Cada nivell disposa, al seu torn, de tres subnivells de dificultat dirigits a temes basats en diferents situacions comunicatives obviant etiquetes gramaticals.

‘Un factor clau en l’aprenentatge és la diversió, la passió, aprendre sense ser-ne conscient. Enjogassa’t està basat en la ludificació’, ha explicat la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà.

En relació a la nova aplicació didàctica, Cerdà també ha apuntat que es tracta ‘d’un programa pioner, pensat per jugar en l’àmbit privat, però també amb la intenció d’afavorir la creació de comunitats d’aprenentatge a partir de versions tecnològiques molt bàsiques per evitar excloure ningú’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.