Una caiguda del 41% en la collita de fruita d’estiu provoca pèrdues de cinc milions d’euros a la Vall d’Albaida, segons La Unió

  • El sindicat agrari l'atribueix a les condicions meteorològiques

VilaWeb
Redacció / EP
22.04.2020 - 16:13
Actualització: 22.04.2020 - 18:13

La climatologia dels últims mesos ha provocat un descens del 41% en la collita de fruita d’estiu i unes pèrdues valorades en més cinc milions d’euros a la Vall d’Albaida.

Són dades d’un estudi elaborat per la Unió de Llauradors sobre la campanya de la fruita d’estiu –albercoc, bresquilla-nectarina i pruna–, la conclusió més destacada de la qual és que la meteorologia adversa ha provocat una reducció de collita del 31% a tot el País Valencià i unes pèrdues superiors als 18,5 milions d’euros.

La reducció de producció, segons l’organització agrària, l’ha provocada una concatenació d’adverses condicions meteorològiques. En primer lloc, un hivern amb temperatures altes que ha provocat la necessària falta d’hores de fred en els cultius; posteriorment un mes de març molt plujós, amb excés d’humitat i poques hores de sol que ha portat una pol·linització defectuosa i un mal quallat dels fruits.

Per cultius, en l’albercoc la reducció mitjana de collita a tot el País Valencià és del 50% i les pèrdues per als productors seran d’uns 8,7 milions d’euros, la qual cosa representarà quasi la meitat de les pèrdues econòmiques totals de la fruita d’estiu.

En bresquilla-nectarina-paraguaiana i pavia el descens previst serà d’un 15% amb unes pèrdues de 6,5 milions d’euros, que suposarà un 35% del total.

Pel que fa a la prunera les perspectives de producció indiquen un decrement del 46% i unes pèrdues per als agricultors de 3,3 milions d’euros, això és el 18% del total de la fruita d’estiu.

Sense preus

La Unió ressalta que de moment no existeixen preus en cap llotja ni per part de cap administració per a comparar respecte a les mateixes dates de la campanya passada i conéixer així la tendència. El descens de la producció, i l’augment general de consum de fruites i hortalisses per la Covid-19 hauria de servir, en condicions normals, perquè els preus de la fruita augmenten en origen. No obstant això, existeix preocupació en el sector per no saber l’evolució de les cotitzacions i per veure la marxa de les exportacions.

En relació amb una possible falta de mà d’obra, la Unió assenyala que no es preveuen massa problemes, excepte moments puntuals en magatzems; però sí que hi ha ‘certa preocupació per temes logístics com el dels desplaçaments dels treballadors per a la recol·lecció en camp amb les limitacions imposades per la Covid-19 que augmentaran els costos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any