Dilluns, 8 de juny de 2020

  • «L'any 2001 vaig llegir la biografia, no autoritzada, del rei Borbó editat per Kale Gorria, 'Un rei cop per cop', on ja vaig descobrir com era de perillosa la immunitat penal i com havien sigut d'imprudents els seus escàndols sexuals.»

Josep Lluís Pascual i Soler
08.06.2020 - 21:40
Actualització: 08.06.2020 - 23:40
VilaWeb

‘Españoles, el rey ha vuelto’. Per uns moments recordava la nit que Arias Navarro anunciava a la tele amb unes paraules similars que el dictador havia passat a millor vida. Hui, fins i tot els informatius més monàrquics han hagut d’obrir amb la notícia de la possible implicació del rei emèrit en una trama d’emblanquiment de capitals i delicte fiscal, relacionada amb l’arribada del tren d’alta velocitat a la Meca, a l’Àrabia Saudita. La xifra de què s’està parlant s’acosta als vuitanta milions d’euros. El dubte per a la justícia és si açò va passar mentre encara era rei, i tenia immunitat per a quedar-se’ls, o alguns d’aquests diners s’han menejat una vegada va deixar de ser-ho. L’any 2001 vaig llegir la biografia, no autoritzada, del rei Borbó editat per Kale Gorria, Un rei cop per cop, on ja vaig descobrir com era de perillosa la immunitat penal i com havien sigut d’imprudents els seus escàndols sexuals. Quasi vint anys després, sembla que la biografia aquesta es va quedar curta.

Algú ha sentit a parlar del número K? Si recordeu, en un dels meus articles us vaig parlar del número R0, el nombre mitjà de casos nous que genera un cas concret al llarg d’un període infecciós. El número K mesura la diferència de quanta gent contagia una persona infectada. És a dir, K és el valor estadístic que ens diu quanta variació hi ha en aquesta distribució.
Per regla general, com més baix és el número K, menys són els qui estan transmetent la malaltia a altres persones. Això vol dir que hi ha més superpropagadors, individus que infecten un nombre més gran de persones.

Hui s’han comptabilitzat divuit casos de coronavirus al País Valencià, i cap defunció. El conseller de Mobilitat, Arcadi Espanya, ha anunciat tres milions d’euros de la Generalitat per a ajudar les empreses concessionàries de serveis públics de transport regular de persones per carreteres, per a compensar les pèrdues que la crisi sanitària de la covid-19 ha ocasionat al sector. Divendres passat, parlava jo amb un empresari del sector que m’explicava la ruïna a la qual s’enfrontaven, amb un curs escolar acabat, sense viatges de fi de curs, ni excursions, ni bodes… els autobusos romandran aturats molt de temps.

Un dia com hui de 1984 s’estrenava als cinemes la pel·lícula ‘Els caçafantasmes‘. No direu que les vestimentes estrafolàries dels seus protagonistes no us han recordat més d’una volta les imatges dels treballadors i militars mentre desinfecten espais públics per tot arreu aquests dies de confinament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any