La lluita continua

VilaWeb
MCarmen Alabort
11.01.2016 - 21:24
Actualització: 11.01.2016 - 22:24

Entre 400 i 500 persones van envair ahir la CV-60 per protestar contra la planta de tractament de residus animals projectada a la Pobla del Duc. Durant un parell d’hores, centenars de valldalbaidins i gent de comarques veïnes van ocupar el tram de la carretera que va des de l’accés a Otos al de la Pobla per tal de mostrar el rebuig a un projecte que afectarà uns quants municipis de l’ombria del Benicadell.

El procés d’aprovació i construcció d’aquesta planta ha estat ple de secretismes. Els veïns de la Vall d’Albaida no se n’assabentaren fins que començaren els treballs. L’equip de govern municipal de la Pobla del Duc en la legislatura 2007-2011, encapçalat per Natalio Navarro (PP), va aprovar el projecte sense comptar amb la ciutadania, i l’equip de Conselleria va declarar-lo d’Interés Comunitari sense l’estudi d’impacte ambiental corresponent. Es tracta d’una planta de tractament de residus animals de categoría 1 i 2, on hi aniran a parar animals infectats o sospitosos d’estar-ne de malalties que es poden transmetre als éssers humans i a altres animals, com ara grip aviària o tuberculosi bovina. També acolliria restes d’animals contaminats per sobre dels nivells autoritzats i provinents d’altres països fora de la Legislació Veterinària Comunitària.

Durant la campanya electoral del maig passat, els dos partits que ara governen la Generalitat prometien l’aturada d’aquest projecte, ignorant que l’empresa Sig Renovables ja comptava amb tots els permisos legals. Mesos després, el projecte segueix endavant i l’assemblea veïnal decideix que és el moment de reprendre l’acció. ‘A causa dels processos judicials que hi ha en marxa i del desconeixement dels polítics abans d’entrar al nou govern valencià, ens hem adonat que eixes promeses preelectorals no s’han acomplit. Hem de reconèixer que els veïns i veïnes vam delegar en els resultats electorals la fi del projecte i vam deixar de banda la força dels pobles’, asseguren des de l’assemblea.

Són aquests pobles que ahir es tornaven a aplegar en una jornada marcada per la protesta i l’alegria de veure una comarca unida en defensa del seu territori. Més de 40 organitzacions de la Vall d’Albaida i de comarques veïnes com la Costera i la Safor, batles de municipis com la Pobla del Duc, Otos, Benigànim, Llutxent, Bèlgida, el Palomar, Castelló de Rugat i Alfarrasí, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Alvaro, la senadora per Compromís, Dolors Pérez, i centenars de valldalbaidins s’uniren per fer força contra el que l’assemblea veïnal considera ‘una imposició a la nostra comarca, que afectarà de forma negativa el medi, la ramaderia i l’agricultura’.

Tot i la mobilització, el projecte continua endavant. Si Conselleria decidira paralitzar-lo hauria de pagar una costosa indemnització a l’empresa dirigida per Francisco Soria Cases, Sig Renovables. ‘Tots sabem que aquest projecte és fruit d’una arbitrarietat del PP, que la Vall d’Albaida ni el vol ni el necessita. Per tant, és bo que la gent continue reivindicant i eixint al carrer. Nosaltres, a mesura que vagen produint-se els esdeveniments, continuarem treballant al costat de la reclamació popular’, explicava el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Alvaro, durant la marxa.

Una lluita que continua i que haurà d’anar acompanyada d’una reflexió sobre els nostres hàbits de vida. Com reivindicava l’assemblea veïnal en el manifest llegit a la marxa, ‘la planta de residus és la conseqüència directa d’una societat consumista i d’una vida totalment desnaturalitzada’. La reflexió passa per replantejar els models de producció i de consum, basant-los en l’agricultura i la ramaderia de proximitat, en el cooperativisme, el consum responsable i el respecte al territori. Uns models on les Comarques Centrals poden jugar un paper fonamental per al Pais Valencià.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any