L’actitud sectària del Consell Rector de la CVMC

  • "La missa en valencià per À Punt, també és un servei que la televisió valenciana fa a favor de la nostra llengua"

Josep Miquel Bausset
25.10.2021 - 22:04
Actualització: 26.10.2021 - 00:04
VilaWeb

Diumenge 17 d’octubre, l’amic i capellà Jesús Corbí ens va fer saber a qui seguíem la missa en valencià per À Punt (en el meu cas, per internet), que el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) suspenia, de nou, les emissions de la missa en valencià de diumenge. Amb molt bon criteri, i a causa del confinament per la pandèmia del coronavirus, À Punt va començar a retransmetre l’Eucaristia el març del 2020. Amb tot, diumenge 6 de juny de 2021, l’amic Jesús ens notificava la suspensió de la missa. Afortunadament, uns mesos després la CVMC tornava a oferir-nos la missa en valencià des de la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu de Torrent.

Però de nou, diumenge passat, molts valencians com jo que seguíem la missa des de Torrent, vam tornar a sentir del capellà Jesús Corbí, que À Punt, incomprensiblement, ja no continuarà retransmetent la missa en valencià cada diumenge.

Des del març de l’any passat, À Punt ha acostat a les nostres llars la celebració de l’Eucaristia des de Torrent, i un diumenge des de la parròquia de Sant Nicolau de Gandia. Els preveres Jesús Corbí i Jordi Cerdà i l’equip de cants han fet unes celebracions molt dignes, entranyables i properes, ja que amb la missa de diumenge, aquests capellans han fet costat a les persones que viuen situacions de sofriment per la malaltia i per la mort en moltes famílies, transmetent amb les seues paraules consol, coratge i esperança als qui sofreixen.

Cal que recordem que la primera retransmissió de la missa per À Punt, el 22 de març de 2020, va congregar una mitjana de 36.000 espectadors, amb un molt bo 5,5% de quota mitjana de pantalla, “per damunt de la mitjana de la cadena en la seua franja horària”, segons explicava el diari Levante-EMV. I és que, ni més ni menys que 69.000 persones, en algun moment van veure l’Eucaristia retransmesa per À Punt.

La missa es va retransmetre en els primers mesos de la pandèmia, pel confinament de la població fixat pel decret de l’estat d’alarma i la consegüent suspensió de les celebracions eucarístiques a les parròquies. I els mesos següents es va continuar retransmetent (supose) per la bona audiència de l’espai.

Però ara À Punt, incomprensiblement, ha suprimit aquestes retransmissions que tant de bé feien als qui les seguíem i d’una manera especial a les persones que no podien eixir de casa per anar als temples, per limitacions de la vellesa o de malaltia. Vull agrair públicament als amics capellans Jesús Corbí i Jordi Cerdà la dedicació i la dignitat de les celebracions eucarístiques que han presidit.

Crec que, com qualsevol televisió pública, À Punt ha d’oferir un servei als ciutadans, com ha fet (i molt bé) amb la retransmissió de la missa durant aquest any llarg. Per això trobe incomprensible la suspensió de la missa per una raó que no s’aguanta: i és que diu que els cristians ja podem anar a les parròquies per a celebrar la nostra fe, encara que, cal no oblidar-ho, els ancians i els malalts impedits continuaran “confinats” a casa, sense poder anar a les esglésies.

Ara que s’obrin els camps de futbol i els aficionats del València, del Vila-real, l’Hèrcules o el Llevant podran veure els partits presencialment, no per això la televisió no deixarà d’oferir futbol. I en la Moto GP, tot i que els aficionats podran anar al circuit Ricard Tormo, no per això deixarà À Punt de retransmetre aquestes curses. O les retransmissions de les mascletades de falles, de les fogueres o de la Magdalena, que la gent podrà veure in situ. I no per això, la nostra televisió deixarà de retransmetre eixes manifestacions populars. O l’ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats per falles, la romeria de les Canyes i la cavalcada del Pregó de la Magdalena, les processons de Setmana Santa, la cavalcada de Reis cada 5 de gener a la nit, o tants actes que, molt encertadament, À Punt retransmet en directe.

Com vaig dir en un article anterior, cal recordar que el fet religiós contribueix (i molt) a millorar la societat, i a més forma part de la cultura del País Valencià, poble que va néixer amb la conquesta del rei Jaume I i la incorporació de la nostra terra al cristianisme. I tot i que vivim en un estat aconfessional, la societat valenciana és plural, i per tant els cristians creiem que la televisió valenciana, com a servei públic, ens ha de tindre en compte en els programes a emetre. Com té en compte els aficionats al futbol o a la Moto GP.

Tal com he dit abans, una televisió pública com À Punt ha d’oferir una programació que respecte totes les sensibilitats dels ciutadans i per això mateix ha de donar un servei als creients valencians, acostant la realitat de la fe (present al País Valencià des del segle XIII), sobretot a aquells que no poden desplaçar-se als temples. Per altra part, si tenim en compte que cada setmana té 168 hores, dedicar-ne menys d’una a la missa, no crec que sigui cap excés. Només cal comparar aquest temps dedicat al fet religiós amb les hores que es dediquen al futbol, als concursos o a les pel·lícules. O és que la missa en valencià no té espai a À Punt, que és la televisió de tots els valencians?

A més, la missa en valencià per À Punt, també és un servei que la televisió valenciana fa a favor de la nostra llengua.

Segons el Llibre d’Estil de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l’article 1.2. (Principis generals de la CVMC), estableix que la televisió valenciana ha de “promoure la diversitat lingüística mitjançant la difusió del valencià”. I és que, cal no oblidar-ho, la missa d’À Punt també promou la nostra llengua, d’acord amb l’article 2.1., que diu que la televisió valenciana té per missió la “promoció de la llengua i cultura valencianes”.

Per la seua part, el punt p d’aquest article 1.2., diu que À Punt ha d’atendre “les demandes de l’audiència”, cosa que fa que la missa (amb una quota de pantalla “per damunt de la mitjana de la cadena en la seua franja horària”) tinga una justificació per la demanda de la gent que la segueix.

Pel que fa a l’article 2.1 (Principis generals), el Llibre d’Estil de la CVMC, en l’apartat 4.10 parla de la laïcitat (no de laïcisme) i del pluralisme religiós. Per això el Llibre d’Estil, tot i que destaca l’aconfessionalitat de la televisió valenciana, afirma que “ha d’anar acompanyada del respecte a la pluralitat religiosa de la societat”. I també aquest mateix punt diu que “la difusió d’esdeveniments i litúrgies s’haurà de justificar en funció del seu arrelament social”, cosa que queda demostrada pel que fa a la missa per l’audiència que segueix aquesta celebració. Suprimint la missa en valencià, À Punt no només no promou “la llengua i cultura valencianes” (article 2.1.), sinó que no respecta “la pluralitat religiosa de la societat”, ignorant els cristians valencians que volem veure-la.

Desitjaria que el consell rector es replantegés la suspensió de la missa del diumenge i que la televisió valenciana continués oferint aquest servei als ciutadans. I més encara, tenint en compte la bona audiència que té la missa en valencià retransmesa per À Punt. I és que rectificar és de savis.

Sí que trobe molt curiós que l’arquebisbe Cañizares i els altres bisbes del País Valencià (fins al moment d’escriure aquest article), no hagen protestat, almenys públicament (com ho haurien d’haver fet) per la supressió de la missa en valencià. O és que creuen que la mesura que ha pres À Punt és justa?

Els dirigents de l’antic Canal 9 es van caracteritzar pel seu sectarisme i pel seu odi al valencià. Desitjaria que els dirigents d’À Punt (i d’una manera especial els membres del Consell Rector de la CVMC), no caigueren en el mateix “pecat”, excloure el valencià (com han fet ara) de la televisió valenciana, amb la missa des de Torrent.

Els qui vam patir l’actitud sectària dels successius governs del PP desitjàvem amb il·lusió un canvi. I esperàvem que els òrgans del Botànic serien més objectius, imparcials i respectuosos amb la diversitat religiosa. Però l’actitud sectària dels membres del Consell Rector, que han aprovat la fi de la missa per À Punt, em confirma que el sectarisme no era una característica només del PP. També ho és d’aquest Consell Rector, ja que ignora i menysprea una gran part de la societat valenciana que demana la missa en valencià.

Davant l’actitud sectària del Consell Rector de RTVV de suprimir la missa en valencià, anote el mail del Consell de la Ciutadania d’À Punt (c.ciutadania@cvmc.es) per si voleu adreçar-vos-hi i demanar la continuïtat d’aquest espai religiós que promou la nostra llengua i que acosta l’Eucaristia a aquelles persones que per malaltia o ancianitat no poden eixir de casa.

Els cristians valencians no volem privilegis, però tampoc no volem que ens arraconen o ens ignoren. És evident que per al Consell Rector de la CVMC la missa en valencià no és un servei a la normalització lingüística (tan necessària al nostre País) i que (per a ells), la missa d’À Punt té menys valor que els partits de futbol o de bàsquet.

Tant de bo el Consell Rector reconsidere la decisió i aviat puguem tornar a tindre la missa en valencià a À Punt cada diumenge.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes